Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
Mocap.2K.Sports-NHL.2K10

Interdisciplinární podoby animace patří mezi pilíře olomoucké Přehlídky animovaného filmu. Problematika Motion Capture, technologie, pomocí níž lze zaznamenávat pohyby lidí, zvířat i věcí a následně je přenést na digitální model, s odhodláním PAFu souzní.

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
Mocap.FIFA.Street.3

Úvod

Motion Capture neboli mocap je termín, kterým se popisuje proces záznamu pohybu, jenž je posléze přenesen na digitální model. Takto získaná data se využívají především ve filmu, počítačových hrách, vojenství, sportu, dokonce i v medicíně. Ve filmu je tento výraz přímo spojen s nahráním živé akce herce a s použitím záznamu k oživení modelu v 3D.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
Mocap.studio.Vicon

Vliv a vývoj animovaného filmu

V 90. letech minulého století se mluvilo mezi animátory o třetím rozměru s poněkud zdrženlivým odstupem. Téměř po patnácti letech od prvního celovečerního 3D filmu můžeme s klidným vědomím konstatovat, že se veškeré obavy kritiků rozplynuly.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
vicon_2

Současnost a různé podoby technologie Motion Capture

Když se řekne „snímání pohybu", tak se znalým 3D grafkům nejčastěji vybaví sken dynamiky lidského těla pro účely 3D animovaných CG filmů typu Shrek, Polární expres apod. Snímání pohybu nebo-li mocap (Motion Capture) je ale obecně daleko složitější interdisciplínou, která se dotýká nejen samotné biometrie, ale též virtuální reality a průmyslových aplikací.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
beowulf_1

Robert Zemeckis | USA | 2007 | 109 min.

Základním stavebním kamenem filmu Roberta Zemeckise se stala stará anglosaská báseň o hrdinovi jménem Beowulf. Tento chrabrý válečník se vydává na pomoc králi Hrotgarovi, aby jej a jeho zemi osvobodil od obávané příšery jménem Grendel. Pompézní vítězství nad monstrem však nepřinese klid do království, ani do Beowulfovy duše...



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Aktivity PAFu v roce 2019 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kinematografie, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj a Praha 7.

Více v sekci Partneři